Badrum och badrumsinredning


badrum och badrumsinredning

Dax att renovera badrummet?

Vi erbjuder kunder i Göteborgs område renovering av badrum och installationer av badkar och montering av blandare till ditt badrum. Vi fixar även din badrumsinredning och renoverar din badrum. För alla nödvändiga certifikat, behörighetsbevis och företagsförsäkring klicka på länken.

Badrum förr i tiden

Det ligger inte så långt tillbaka i tiden då det var otänkbart med ett kombinerat badrum där man även uträttade sina behov. Det var något man gjorde utomhus bakom hönsgården. När man började flytta in detta och gjorde det till en bekvämlighetsinrättning var många faktiskt inte var särskilt entusiastiska. Sedan 1970-talet har antalet hem med inte bara ett, utan två eller t o m tre badrum ökat drastiskt. Att bygga och inreda ett badrum kan verka enkelt. Ofta är det utrymmet i ett hem vi prioriterar sist när det gäller själva dekorationen, men det finns definitivt element att planera och tänka på. Inte minst finns det saker man noga skall tänka på för att undvika vanliga misstag. Även om varje badrumsinredning inte kan bli ett uttryck för ens föredragna stil, vilket blev populärt under 1980-talet med utsmyckningar, så kan varje planering dra fördel från det ständiga flödet av idéer som finns på marknaden. Även ett badrum som begränsas av rummet de installeras i kan se mer tilltalande ut och kännas mycket bättre tack vare innovativa lösningar för beslag, intelligent design, små personliga detaljer och lämpliga färgscheman.

Planera ditt badrumsprojekt

Att investera tid i skapandet av en bra badrumsinredning i ett badrum är inte enbart ett nöje, det är en smart idé. En av de bästa investeringarna man kan göra i sitt hem, om möjligheten finns, är att bygga till ett andra badrum. Eller för den delen, göra om ett befintligt badrum som inte känns särskilt tilltalande så att det blir mer än ett utrymme man bara vill in och ut från så fort som möjligt. Även om man inte planerar att sälja sin bostad så är en renovering av badrum något som kan tillföra en ny dimension av trevnad i ett hem. Relativt små förändringar kan dels göra miljön säkrare men också höja bekvämligheten. Innan man börjar med ett badrumsprojekt skall man tänka på vad man inte gillar med det nuvarande, och vad man gillar. Behöver man mer utrymme i själva badkaret eller en vettigare golvyta som tillåter att två personer lättare delar rummet? Finns det tillräckligt med plana ytor och förvaringsutrymmen? Är färgschemat tilltalande i ditt badrum?

När man har en idé om vilka förändringar man vill göra i sitt badrum kan man börja identifiera vilka lösningar som passar just det projektet. Det finns tonvis med heminredningstidningar och hemsidor där man kan hitta inspiration och lämpliga produkter inom badrumsinredning. Genom att samla dessa i en klippbok eller mapp kan man ta sig ut till en butik, prata med ett av proffsen för att få ytterligare hjälp. Gäller det större förändringar är det sistnämnda i princip ett måste, och man kan bli förvånad över vad traditionellt idag betyder när det gäller badrum. Beroende på vem man konsulterar och eftersom utvecklingen drastiskt gått fram inom detta område. Bygger man ett helt nytt hem kanske man vill tänka om rejält hur detta skall se ut och fungera jämfört med en befintlig badrumsinredning som bara skall renoveras eller omdekoreras.

 

Man kan säga att det finns fem huvudsakliga kategorier när man talar om badrumsinredning och projekt relaterade till dessa.

 1. Bygga nytt badrum
  Vid nykonstruktion avser man ett hus som byggs helt nytt från grunden, och där har man självklart störst valmöjligheter att besluta om storlek, placering och enskilda detaljer. Vill man ha sitt badrum nära det stora sovrummet eller mellan det egna och barnens sovrum? Vill man dela upp utrymmet och göra ett halvt badrum kombinerat med ett sminkrum? Självklart påverkar din totala yta antalet badrum du kan bygga in och storleken på dessa, men vid nybyggnation är det mycket lättare att planera smart sitt badrum så att golvytan utnyttjas på det mest flexibla sättet.
 2. Bygga om badrum
  Vid ombyggnad gör man om hela badrummet som då kan få en helt annan stil. Förutom att man kanske byter ut badkar, förvaringsutrymmen och annat så kan placeringen ändras helt för att optimera rummets möjligheter. Man kan t o m flytta avlopps- och vattenledningar, dörr, bygga till dörr eller ta från närliggande utrymmen som garderob eller mindre sovrum. Då din totalt existerande yta i hemmet påverkar hur radikalt du kan ändra ett badrum så kan man ändå göra förvånansvärt stora förändringar. En ombyggnad är inte beroende av hur det tidigare badrummet såg ut, egentligen enbart av ens behov och önskemål.
 3. Renovera badrum
  Vid renovering gör man omfattande ändringar men är fortfarande trogen den ursprungliga tanken. Om ditt hem t.ex. har en historisk betydelse, kanske i viss mån ett kulturarv så begränsar detta möjligtvis vad du har tillåtelse att förändra. Bland utbudet finns en hel del produkter vilka är modernt tillverkade men som har en lite gammaldags känsla och gör så att badrummet kan behålla en nostalgisk anda.
 4. Byta ut olika installationer i ditt badrum
  Vid utbyte tar man helt enkelt bort de gamla installationerna och sätter in nytt på exakt samma ställen. Eftersom de flesta typiska badrum består av fasta installationer kan utbyte av dessa föråldrade delar dramatiskt förändra både funktion och utseende genom att nya, modernare delar sätts in. Man skall tänka på att installation av nya, fasta profiler ibland medför att väggar och golv på vissa ställen påverkas och måste repareras. Därför brukar man ofta planera utbyte med omdekorering.
 5. Dekorera om ditt badrum
  Omdekorering av badrum är det billigaste alternativet för att förändra sitt badrum rejält. Det kan innebära att man byter ut tapeten, målar om eller kaklar om, men är man nöjd med detta kan nya småsaker som ett nytt duschdraperi, matchande handdukar, och fräscha prydnadsföremål lyfta stämningen i badrummet. Finns det fönster i badrummet kan dekorationer runt detta medföra en liten men samtidigt ganska påfallande förändring. Vill man ge sig på kakel eller badkar behöver det inte alltid innebära att man river ner och bygger upp. Återförsäljare har produkter som kan användas för att dekorera över befintligt kakel och för badkar finns färg liknande nagellack som man kan fräscha upp ett slitet kar med. Finns det toalett i samma utrymme kan ett nytt lock i fräck design förändra bilden väldigt mycket.Bra bygg arbetar med olika material och produkter och kan hjälpa dig att ta fram funktionella, snygga och bra produkter till ditt badrum. Hör med oss innan, så hjälper vi dig.

Centimeter för centimeter är badrummet det dyraste rummet i ett genomsnittligt hus beroende på antalet olika hantverkare som är inblandade och de särskilda kraven på installation. Själva materialet tar sin del av budgeten också. Att planera inredningen av sitt badrum är därför särskilt viktigt.En del vanliga misstag som görs och vilka man skall tänka på då man planerar är:

 • Felaktig installation.
  Även utan misstag vid installationen av ett badrum är det ett förhållandevis farligt utrymme. Statistik visar att 70 % av olyckor i hemmet sker i just badrummet. Felaktigt installerade eluttag, hala ytor och ömtåliga föremål alla inom en litet utrymme där folk ofta stressar är en av orsakerna till olyckor.
 • Obekvämt utrymme.
  Hörnen används underligt nog särskilt dåligt i små badrum. Med förvaringsmöjligheter designade för just hörnplacering kan en hel del flyttas ut så att golvytan känns friare och större. - Begränsat med förvaringsplats. Visst kan man förvara hårtork och mycket annat på andra ställen än badrummet, men att släpa dessa fram och tillbaka, eller balansera föremål på kanten av handfatet gör inte direkt utrymmet mer tilltalande.
 • Inreda överdrivet trendigt.
  Badrum är inte något man vill göra om ofta. Det är smartare att hålla sig till neutrala färger, klassisk stil och naturliga material. Vill man vara modig och få badrummet att sticka ut kan man göra det med accessoarer och jobba med detaljer som inte kräver en skruvmejsel, skiftnyckel eller slägga för att bytas ut.
 • Välja fel typ av material.
  Detta är särskilt viktigt för väggar som skall vara behandlade så att de klarar av den fukt och värme som rummet är utsatt för. - Dåligt ljus. Råkar man se fel på en finne och matrester i ansiktet är det läge att tänka om hur bra ljus man egentligen har i badrummet.
 • Dålig ventilation.
  Inte enbart för lukter, miljön i badrum påverkar hur de olika detaljerna slits.


Vare sig man tänkt att inreda sitt badrum eller bygga badrum själv eller genom att anlita Bra Bygg är en noggrann planering att rekommendera. Och har man en tydlig idé om vilket intryck den skall ge blir det både roligare och enklare när man kommer till de små detaljerna som fulländar hela rummet.


Bilder på badrum och badrumsinredning

badrum 1 badrum 2 badrum 3 badrum 4 badrum 5 badrum 6 badrum 7 badrum 8 badrum 9 badrum 10 badrum 11 badrum 12 badrum 13 badrum 14 badrum 15 badrum 16 badrum 17 badrum 18 badrum 19 badrum 20 badrum 21 badrum 22 badrum 23 badrum 24 badrum 25 badrum 26 badrum 27 badrum 28 badrum 29 badrum 30 badrum 31 badrum 32 badrum 33 badrum 34 badrum 35 badrum 36 badrum 37 badrum 38 badrum 39