Bygga altandäck/trätrall

bygga altan

Hur man bygger ett altandäck

Det finns egentligen två sätt att bygga altan, och det beror på vad dina färdigheter tillåter, antingen så gör du det själv eller så kan du köpa tjänsten av Bra Bygg. I båda fallen så kräver ett bygge av altandäck förberedelser från din sida.

Alla stora saker börjar i tanken" - Börja med att visualisera altanen i ditt sinne. Även om du tänker anlita ett byggföretag så måste du visualisera altanen i ditt sinne. Några frågor som du bör svara på är: Hur högt kommer det att bli och hur kommer det att se ut. Vilka funktioner ska finnas? Kommer ditt altandäck har ett tak? Ska altanen ha ett tak och inbyggda sittplatser, arrangemang eller kommer du köpa till utemöbler? Har du barn? I så fall visualisera i din tanke barnens område och säkerhet kring den zonen, tillgång till köket och underhållning zoner, som grillplatser, plats för krukväxter.

Införskaffa en tidning eller böcker på altan arkitektur. Välj och vraka, det är du som bestämmer. Markera vad du behöver och vad du önskar. Det är mycket viktigt oavsett vem som kommer att bygga din altan eftersom det kommer ge dig bra grund. Kom ihåg att förberedelser är jätteviktiga.

"Håll projektet enkelt" - Det blir lättare att bygga och kan även kosta mindre.

Undvik flera nivåer på altaner som kräver åtgärder som kan innebära mer arbete och material. Besök din närmaste återförsäljare och se de olika typerna av material för altan som är tillgängligt och lämpligt. Prata med din lokala återförsäljare och materialleverantör. De är ganska glada att besvara eventuella frågor du har om kvalitet och valet av materialet. En bra sida där man kan se fler bilder och bra information om hur man bygger altan och anlitar en byggfirma för ditt altanbygge.

Utformning av altandäck

När designen i klar, gör en skiss och ta kopior på varje avsnitt av altandäck och markera de olika material som kommer att användas. Gör anteckningar så att du och byggbolaget planerar rätt när det gäller specifikationer. När skisserna är färdiga och du tillsammans med ett byggbolag är sams så kan man börja uppskatta kostnaderna för att bygga altanen. Bygger du altanen själv så kan du fråga om priser på virket hos din lokala materialleverantör. Väljer du att anlita en byggfirma som t.ex. Bra bygg så tar byggfirman fram offert på både material och arbete.

Bästa materialvalet för altandäck?

Många väljer tryckimpregnerat virke och det beror nog först och främst på att det är billigt att köpa. Men det finns andra alternativ som många tycker är snyggare men priserna är ofta högre och hållbarheten inte alltid lika lång. Det som ligger närmast prismässigt mot tryckimpregnerat virke är sibirisk lärk som kostar det dubbla jämfört med tryckimpregnerat virke. Sibirisk lärk är ljusare men det blir grått med tiden precis som tryckimpregnerat virke. Ett annat är Cederträ som är dyrt men det är väldigt fint. Det får en silverliknande färg med tiden. Nackdelen förutom priset är också att det är mjukt material som lätt får märken och repor med tiden.
En altan byggd av Kirai är ett vackert, nästan kvistfritt hårdträ som är mycket lämpligt för utomhusmiljö. Kiraitrall ger ett vackert och tåligt altangolv under många år framåt. Kiraitrall tål hårt slitage och har ett naturligt röt-och svampskydd. Trallen kan behandlas regelbundet med olja för att behålla sin vackra brunaktiga nyans. Obehandlad får trallen en vacker silvergrå nyans med tiden. Kirai eller Bangkirai som det även kallas är likvärdigt med det populära träslaget Cumaro. Kirai finns i grövre dimensioner och passar därmed för offentliga platser med tung belastning så väl som till altaner, terrasser och uteplatser. Nackdelen med en altan byggd av Kirai är att den blir cirka 10 gånger dyrare. Men det blir också väldigt vackert.
Trätrall av kompositmaterial kan också vara ett alternativ då det inte kan ruttna eller spricka samt är miljövänligt och underhållsfritt. Dock är kvadratmeter priset ohämmat dyrt. Cirka runt 400 kronor per kvadrat meter.

Bilder på olika bygge av altaner och altandäck

Altan 1 Altan 2 Altan 3 Altan 4 Altan 5 Altan 6 Altan 7 Altan 8 Altan 9 Altan 10 Altan 11 Altan 12 Altan 13 Altan 14 Altan 15 Altan 16 Altan 17 Altan 18 Altan 19 Altan 20 Altan 21 Altan 22 Altan 23 Altan 24 Altan 25 Altan 26 Altan 27 Altan 28 Altan 29 Altan 30 Altan 31 Altan 32 Altan 33 Altan 34 Altan 35 Altan 36 Altan 37 Altan 38 Altan 39 Altan 40 Altan 41 Altan 42 Altan 43 Altan 44 Altan 45 Altan 46 Altan 47 Altan 48 Altan 49 Altan 50 Altan 51 Altan 52 Altan 53 Altan 54 Altan 55 Altan 56