Att bygga hus och renovera

Nedan några artiklar om olika bygg arbeten och byggprojekt


bygga hus från grunden
Bilden visar några vanligt förekommande namn på olika husdelar

Att bygga ett hus från grunden

Många är vi som har drömt om att få bygga hus från grunden, och de flesta av oss är inte Amish folket som bor i Ohio där hela kollektivet ställer upp och reser ett hus på tre dagar.

Bygglov för att få bygga hus

Oavsett hur huset byggs behöver man först ha en tomt och då sätta sig in vad för bygglov som gäller. Även en befintlig tomt där det stått ett hus som rivits har regler för vad och hur man får bygga på området. Naturligtvis skall man därefter se till så att det finns tillgång till vatten, avlopp, el och kommunikationsledningar, om man inte planerar bygga en 1800-tals timmerkoja i komplett retro stil, vill säga. Det är även lämpligt att tänka på vilken värmekälla man vill ha till huset. Att borra för jordvärme är ett långsiktigt, billigare alternativ och i vissa fall kan man även få kostnaderna minskade via bidrag för detta miljövänliga val.

När man sett över sina möjligheter och fått bygglov finns det två varianter att välja mellan. Antigen är huset arkitektritat efter ens egna önskemål, eller så väljer man ett av de byggföretag som levererar huset till viss del färdigbyggt, där de olika komponenterna som väggar och tak kommer hela och monteras ihop på plats.

Sätt upp tidsplan för byggprojektet

När man valt sin husmodell har man ofta även bestämt sig för en maxsumma vilket huset får kosta. Det är en bra regel att hålla sig till den eftersom ändringar och tillval oftast leder till att kostnaderna drar iväg rejält, och när man beslutat om detta är det ett gott råd att sätta upp en tidsplan för byggprojektet för att bygga hus, inte bara för själva byggtiden men att man även tänker ett decennium fram i tiden, vilket faktisk kan påverka hur man egentligen vill ha huset. Bygger man ett hus åt sig själv skall man trots allt leva i det ganska länge.

Bygger man huset helt själv, vilket faktiskt vissa gör, är det en helt egen artikel i sig. Här antar vi att arbetet läggs ut på entreprenad. Man kan självklart kombinera. Det går att lägga ut det mesta av arbetet samtidigt som man gör en del jobb själv. Antingen det man känner att man är tillräckligt händig för att utföra, eller i mån av egen tid och/eller ekonomi. Oavsett graden av entreprenad skall man se till att skriva ett avtal. För småhus är ett standardavtal, ABS09, framtaget som garanterar bäst konsumentskydd.

Glöm inte bygganmälan till kommunen när du bygger hus

Mins tre veckor innan byggstart måste man göra en bygganmälan till kommunen. Samtidigt skall det utses en kvalitetsansvarig som på plats ansvarar så att alla regler och lagar följs löpande under hela projektet. Glöm inte att försäkra ditt hus som du bygger under tiden det byggs.

När huset står färdigställt skall en byggbesiktning utföras, en slutbesiktning utförd av besiktningsman vilken rekommenderas att du själv och inte byggföretaget utser. Hittar besiktningsman fel eller brister som måste åtgärdas skall detta ske inom två år. När huset är färdigbesiktat erhålls ett slutbevis från kommunen som visar att allt gått rätt till. Inom två år efter att man flyttat in skall även en energibesiktning utföras där du energideklarerar ditt hus. Annars är det bara att anmäla adressändring och flytta in.